A térképszerkesztő

A beépített térképszerkesztő segítségével játszó könnyedséggel készíthetünk új térképeket. Kezelése hihetetlenül egyszerű és logikus. Az egyetlen, ami visszatarthat valakit, az a kreativitás. Egy kis térképet elkészíteni nem nagy feladat, de egy extra nagy térkép bizony még a profi agyakat is megmozgatja. A rengeteg idő, ami egy jó térképhez kell csak másodlagos. De hogyan is működik a térképszerkesztés? Nézzük meg!

 

Első lépésként nyissuk meg a térképszerkesztőt. Általában a telepített könyvtárban van (C:/Program Files/3DO), ennek nem helyez el ikont az asztalon a játék. Kattintsunk a
campaign_editor.exe
fájlra és nyissuk meg. Megnyitás után egyből egy új térkép beállításai jelennek meg.

Válasszuk ki a nekünk megfelelő térkép méretet, javaslom kezdésnek a kicsit, majd menjünk az egyedüli küldetésre és pipáljuk be a két szintű térképet. Ezeket a beállításokat később nem tudjuk módosítani.

Most egy teljesen üres térképnek kell fogadnia. Mentsük el a térképet a fájl/mentés menüpontra kattintva, itt még mindegy mi a neve a fájlnak. Most még hiába is keresed a játékban ezt a térképet nem fogod megtalálni. nincs ugyanis még se játékos se semmi a térképen.

Ideje lerakni egy játékost! A felső menüsor alatt találsz egy legördülő menüt nem játékos felirattal. Ott válaszd ki milyen szinű játékos szeretnél most lerakni. Jobb oldalt válaszd ki a kaland objektumokat, majd az egyik neked tetsző várat húzd a térkép egy pontjára. Észrefogod venni, hogy a legtöbb objektumnak pl. épületeknek négy szemszögből is van képe, válaszd azt, amelyik éppen tetszik neked. Miután leraktad láthatod, hogy a vár felett megjelent egy zászló azzal a színnel, amit az előbb kiválasztottál játékos színnek. Bármi amit most jobb oldalról leteszel a térképre az ennek a játékosnak a birtokában lesz.

Rendben, mostmár van egy játékos és annak van egy vára. Tegyünk le még egy hőst is valahol a vár bejáratánál szintén ennek a játékosnak a tulajdonaként. Jobb oldalt válaszd a karakterek fült, majd egy tetszőleges hőst rakj a vár mellé. A játékos tehát jelenleg egy várral és egy hőssel kezdi a játékot. Egy heroes 4 játékban azonban legtöbbszőr úgynevezett kezdő csapatokat is kapunk. Állítsuk be, hogy hősünk rendelkezzen ezekkel a lényekkel. Kattintsunk a térképen kétszer a hősre, amit az előbb raktunk le. Ekkor bejön minden létező beállítás ami a hősre vonatkozik. Alul láthatsz egy olyat, hogy kezdő csapatok adása. Pipáld ki ezt és mentsd el a játékot fájl/mentés.

Ha elindítjuk a játékot láthatjuk, hogy mostmár megjelenik a térképlistában a térképünk, valamint hogy egy választható játékos van. A játék kezdetekor pedig hősünk megkapja azokat a bizonyos kezdő csapatokat. A szerkesztőben bármire, aminek van tulajdonsága kétszer kattintasz bejön az összes beállítási lehetőség az adott objektumra. Érdemes ezeket végig böngészned, hogy ismerd mik a lehetőségek és mit hol találsz. Azt javaslom nézd végig a várak tulajdonságait alaposan.

Dobjuk fel kicsit a térképet pár egyszerű elemmel. A felső menüsorban válaszd a nem játékost ott ahol korábban valamelyik színű játékost választottad. Így innentől kezdve minden elem semleges tulajdonú lesz amit leraksz, tehát nem lesz birtokában egyik játékosnak sem. Ettől a listátol kicsit jobbra találsz kis ikonokat, ezek közül kattints a felszínek elnevezésűre.

Bal oldalt új beállítási lehetőségek jelentek meg. Kiválaszthatod a lerakni kívánt terep típusát, illetve az eszköz méretét. Válaszd ki azt ami neked a legjobban tetszik és válaszd az extra nagy méretet. Ha most kattintasz valahova a térképen, akkor ott az a talaj lesz. Alakíts ki valamit a vár környékén. A jobb oldali sávban, ha a karakterek alatt a lényekre kattintasz és szín nélkül leteszel valamit, akkor az semleges lesz és őrizni fogja azt a területet. Ahol a várat raktad le ott is sok érdekességet találsz, pl. bányákat.

Egy szépen kidolgozott pálya valahogy így néz majd ki.

A szerkesztőben alap helyzetben nem látni az animációkat, ahhoz hogy ezeket bekapcsold a felső menüsorban kattints a megnéz fülre, azon belül pedig az animációra. Ezt a műveletet ismételd meg. A szerkesztő sajnos hibás és hiába van bepipálva az animáció, minden indításnál kétszer rá kell nyomni ahhoz, hogy tényleg be legyen kapcsolva, de ez legyen a legnagyobb hiba nem? :)

 

excore

Hozzászólások

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!


manfred01 1 hónapja, 2022-12-18 20:38:13
VálaszSzerkesztek egy bazi nagyméretű térképet, már hetek óta :):) Az a terv, hogy Természet várral leszek, zöld zászlóval jelölve. Az összes többi frakciónak is készítek egy- egy várat, különböző csapatszínekkel. Ők lennének az ellenség elvileg, akiket le kell győzni. De ahogy azt hiszem már kész vagyok a szerkesztéssel és betöltöm a játékot, valahogy nem a Természettel vagyok, hanem valaki mással. Próbálkoztam mindennel: először megcsinálom a saját váramat, majd az ellenségeket. Nem volt jó. Aztán először megcsinálom az összes ellenséget, és utoljára magamat. Akkor is valami másik várral vagyok, mikor elindítom a játékot. Mit csinálok rosszul? :):):)
Belépés
Legutóbbi hozzászólások
Zoli 6 napja
Elég erős lény, plusz egy idegesítő varázslatot is dob az ellenfélre.
7/10
Throrma 1 hete
Szia!
Gyere a discord szerverre!
Egyébbként hamachival vagy gamerangerrel is meg lehet oldani, de gameranger a népszerűbb.
zolikaa2000 2 hete
Sziasztok segítséget szeretnék kérni hogy mit kell letöltenem a multihoz és minden egyéb amit be kell állítani esetleg ha valaki tudna segíteni azt megköszönném. :D
Throrma 1 hónapja
Én is örülnék neki, de sajnos nincsen.
Matyeszgatyesz 1 hónapja
Sziasztok, nincs esetleg leiras a tárgyakról? Szükségem lenne rá, több tárgy is rossz leirással rendelkezik.
Matyeszgatyesz 1 hónapja
Az arany orákulum őrzi a kelyhet. Aztán ha kiástad, odaviszed Rumportba és felépiti a szemet, azt hiszem.
Peti 1 hónapja
radmutant69 1 hónapja
Az a baj, hogy nem tudom hogy ez mi volt pontosan, de vagy a GL Wrapper: https://jmp.sh/H35hsiKJ ami csak egy ddraw.dll és segít a játéknak modernebb windows alatt stabilan futni,
vagy a HD Mod: https://jmp.sh/4DMCuDoE ami valószínűleg mindenképpen jobb választás, akármi is a
Peti 1 hónapja
Helló! Megtudnád ujra osztani ezt a fáljt?? Előre is köszi!
manfred01 1 hónapja
Szerkesztek egy bazi nagyméretű térképet, már hetek óta :):) Az a terv, hogy Természet várral leszek, zöld zászlóval jelölve. Az összes többi frakciónak is készítek egy- egy várat, különböző csapatszínekkel. Ők lennének az ellenség elvileg, akiket le kell ...